Underbart att slippa saltsörjan och Munkforsrundan först ut i rallyspåret!

Publicerad den 27 december 2010 klockan 17:30 av tommy.svensson

Har ni lagt märke till hur underbart det är att köra bil den här vintern? Underbart, har Motorbloggen missat all snö och annat otyg de senaste veckorna undrar du kanske? Självklart inte, det jag tänker på är istället avsaknaden av saltade vägar. Vägar som i år kan ses genom en klar vindruta, normalt trevar man sig istället fram i blindo med tjock svart saltsörja framför ögonen.
Den här vintern kan man köra mil efter mil på fina vita vintervägar, spolarvätska vet jag inte ens när jag fyllde på senast. Ser dock hur plogbilarna trots allt kör med saltaggregatet påkopplat. Kung Bore är dock på vår sida och låter temperaturen ligga så lågt att saltet inte biter, tack och lov!
Vad kan då väghållare och Trafikverket lära sig av detta, jo skippa saltet eller åtminstone minska ner på användandet radikalt. Jag kan förstå att man saltar tidigt på vintern när den första förrädiska vinterhalkan slår till. Sedan det väl blivit vinter och dessutom som nu ett tjockt snötäcke, då kan man ta bort saltet. Vid det här laget har väl alla fattat att det är vinter, halt och därmed anpassat körsättet därefter, eller…
Lite glad blev jag häromdagen när jag var på besök hos ”däckakrängaren”. Han stod lutad mot en däckstrave med fyra nästan nya fräscha odubbade Nokia på Audifälgar. Kunde naturligtvis inte utan att fråga varför de fanns där och inte på en bil?
- Han kom till insikt, tyckte det kändes lite osäkert att kasa runt i halkan och bytte till dubbat!
Rallysäsongen är just nu tämligen iskall, (la ni märke till den, iskall?) men det dröjer inte länge förrän den drar igång, den 8 januari är det dags. Först ut är värmländska Munkfors och Munkforsrundan, RM-premiär och första deltävling för Klassiska och Historiska Rallycupen. Tycker dock att intresset verkar lite halvljummet, bara sextiosex anmälda med fyra dagar kvar innan anmälningstiden går ut. Av dessa är trettionio ”gammelbilar” och här saknas fortfarande många av fjolårets toppåkare. Varken segraren i Klassiska Rallycupen, Jonas Gustafsson från Gävle eller Almunges Tony ”Roten” Jansson som vann klassen för de nyare bilarna, finns än så länge med.
Lika tunt är det med åkare från sydsverige, för tillfället är dom noll. Inte en enda smålänning, skåning eller bleking finns med i anmälningslistan. Varför intresset är så klent har jag ingen aning om…
Kul är dock att SM-vinnaren och etablerade fortåkaren Christer Steen från Svärdsjö fått ordning på sin ”utställnings-Saab” efter kraschen i Midnattsolssrallyt för två år sedan. Nu har Christer mer än en Saab så jag vet faktiskt inte om det är den rullade eller den andra som ska användas i Munkfors. Oavsett vilket så blir tävlingen en färgklick rikare!

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Tommy Svenssons motorblogg så godkänner du samtidigt våra regler.

Regler för kommentarer på våra bloggar

Välkommen att kommentera inlägg på våra bloggar!

Vi ser fram emot ett livligt meningsutbyte. I syfte att hålla en bra debattnivå har vi följande grundregler:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna
 • Visa respekt för övriga debattörer
 • Håll er till saken
 • Spamma inte: Fler än tre inlägg i en tråd betraktar vi som spam

Så här vill vi ha det:
 • Inlägg som är korta och koncisa, inte längre än 500 tecken.
 • Inlägg undertecknade helst med både för- och efternamn och gärna med bostadsort. (Några av inläggen kan komma att publiceras i papperstidningen, och då prioriteras inlägg som är undertecknade med namn.)

Det här accepterar vi inte:
 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, främlingsfientliga, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera inlägg på bloggen.

Om du ser ett inlägg som bryter mot reglerna kan du göra oss uppmärksamma på det genom att använda knappen "Anmäl!" som finns vid varje debatt.

Bloggaren i sig har inget juridiskt utgivaransvar för dina kommentarer. Du är alltid personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Motorbloggen
Kristianstadsbladets fotochef Tommy Svensson är tidningens mest populära bloggare. Han har varit intresserad av motorer sedan barnsben. Här bloggar han om bilar, trafik och motorsport på fyra hjul. Har du några frågor som rör bilar från 50-, 60- eller 70-talen kan kanske Tommy hjälpa till.
Mejla Tommy på: tommy.svensson@kristianstadsbladet.se


Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu