Tryggast så

Publicerad den 15 juni 2011 klockan 14:21 av Jonas Duveborn

LO och Svenskt Näringsliv har tillsammans utrett turordningsreglerna i Lagen om anställningsskydd. Det var striden om dessa som omöjliggjorde ingåendet av ett nytt huvudavtal för några år sedan.
Frågan är om probleminventeringen gör saken lättare.
Striden står huvudsakligen om i vilken mån personliga egenskaper som har betydelse för arbetsuppgifterna ska vägas in. Så är det inte i dag, formellt. Ändå är det möjligt att ta sådana hänsyn, eftersom denna lag går avtala bort.
Företagen understryker att detta redan görs. Och menar att det måste vara möjligt att göra så oftare, om man ska kunna bevara den bästa kompetensen.
Facket oroas över godtycke. Och menar att personliga egenskaper varken kan bedömas objektivt eller egentligen har någon avgörande betydelse för hur arbetsuppgifterna utförs.
Rimligen ligger svaret någonstans mittemellan, vilket visas också av det faktum att sådana avtal ju faktiskt ingås.
Godtycke är aldrig bra. Turordningsreglerna ska inte utformas så att de underlättar ytterligare för arbetsgivare att göra sig av med anställda som upplevs som obekväma. För detta finns som bekant andra lösningar. Och här kan man undra hur trygga de anställda känner sig som vet att deras fackliga företrädare har gått med på sådana uppgörelser. Kanske tycker de att det är alldeles i sin ordning. Kanske inte.
Frågan är svår. Det finns en viktig poäng i att arbetsgivaren inte ska kunna utnyttja sin ställning och göra osakliga uppsägningar. Men. Det är ju ändå just detta det handlar om. Knäckfrågan är om det finns ett sätt att i varje läge neutralt mäta personliga egenskaper av betydelse för sättet att utföra vissa arbetsuppgifter. Antagligen inte.
Arbetsmarknaden får söka flexibilitet på något annat sätt.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Duveborn så godkänner du samtidigt våra regler.

Regler för kommentarer på våra bloggar

Välkommen att kommentera inlägg på våra bloggar!

Vi ser fram emot ett livligt meningsutbyte. I syfte att hålla en bra debattnivå har vi följande grundregler:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna
 • Visa respekt för övriga debattörer
 • Håll er till saken
 • Spamma inte: Fler än tre inlägg i en tråd betraktar vi som spam

Så här vill vi ha det:
 • Inlägg som är korta och koncisa, inte längre än 500 tecken.
 • Inlägg undertecknade helst med både för- och efternamn och gärna med bostadsort. (Några av inläggen kan komma att publiceras i papperstidningen, och då prioriteras inlägg som är undertecknade med namn.)

Det här accepterar vi inte:
 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, främlingsfientliga, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera inlägg på bloggen.

Om du ser ett inlägg som bryter mot reglerna kan du göra oss uppmärksamma på det genom att använda knappen "Anmäl!" som finns vid varje debatt.

Bloggaren i sig har inget juridiskt utgivaransvar för dina kommentarer. Du är alltid personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu